Cattery Mooncats

Brits Korthaar

 Info

  Geschiedenis

De Brits-Korthaar zijn afkomstig zoals de naam het al laat vermoeden uit Groot-Brittannie. Dit oude Engelse ras stamt af van de huiskatten die door de Romeinen zijn verspreid.Als officieel ras kreeg hij in Engeland, in de 19e eeuw erkenning.

De Brits-korthaar werd ook gekruisd met het Perzische ras om te voorkomen dat de Brits Korthaar aan type verliest. De Perzische kat heeft ook voor de kleuren een rol gespeeld .Dankzij die katten zijn er nu verschillende kleuren in de brits-kortharige katten. De Brits-Korthaar is wereldwijd populair door zijn aantrekkelijke bolle uiterlijk en zijn kalme aard. Dit is al een beetje uitleg van zijn geschiedenis

 

Karakter

De Brits Korthaar is kalm en aanhankelijk.Hij past zich goed aan in zijn omgeving, zoals zijn omgang met kinderen en andere huisdieren. Dit ras is uiterst verdraagzaam en vriendelijk en hij heeft een groot aanpassingsvermogen. Als ze klein zijn spelen ze ook zoals andere katten, maar met het opgroeien worden de meesten wat minder actief. Het ligt ook niet in hun karakter om luidruchtig op te vallen. Ze kunnen zich goed bezighouden en anders kunnen ze uren ergens liggen te slapen. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet graag geknuffeld en geaaid worden, want door hun zacht karakter stellen ze dat zeker op prijs. Daar houden ze van en als er iets is waar ze niet van moeten weten zullen ze het je vlug laten merken. 

 

Verzorging

 De Brits korthaar heeft toch eenmaal per week een borstelbeurtje nodig om de vacht in goede conditie te houden. In de ruiperiode moet je wel wat meer een borstelbeurtje geven om de dode haren te verwijderen. De Brits korthaar vraagt echt niet zo veel aan verzorging als de perzische kat. Regelmatig reinigt men de oortjes met een wattestaafje, alleen moet men opletten dat men niet te diep gaat (alleen de zichtbare delen van de oren). Dan hebben we de oogjes, die maken we schoon met oogwater.Het is ook beter dat men de nagels van de kat regelmatig kort knipt, anders blijven ze overal aanhangen. Als de kat buiten gaat moet men de nageltjes niet knippen, doordat ze aan de bomen krabben worden hun nageltjes bot van zichzelf. Soms moet je ook eens naar de tanden zien om tandonstekking te voorkomen. Om de kat in gezonde toestand te houden is het aangeraden om jaarlijks zijn inentingen te geven.

 

Hoe moet een mooi Brits-korthaar zijn

Kop : rond en breed met korte neus

Oren : klein ,goed uit elkaar geplaatst

Ogen: zijn groot en rond ,oranje of warm goud kleurig

Kin: moet stevig zijn

Staart: moet kort en dik zijn

Vacht: kort en dicht zijn

Poten: kort en goed geproportioneerd 

Lichaamsbouw : sterk massief en gespierd

Voet : Die zijn groot en rond

 

Gezondheid

   

HCM

HCM is een afkorting die staat voor hyper-trofische cardiomyopathie. De hartspier heet het myocard. Cardiomyopathie wil dus zo veel zeggen als: ziekte van de hartspier. Trophie betekent groei en hypertrophie betekent versterkte groei.Bij hypertrofische cardiomyopathie is er een ziekelijke groei of verdikking van de hartspier. Hypertrofische cardiomyopathie komt, hoewel in afwisselende mate, voor in elk ras.

PKD

PKD is een erfelijke nieraandoening, waarbij er reeds van bij de geboorte cysten aanwezig zijn, meestal in beide nieren. Deze cysten zijn holtes gevuld met vocht, die uitgaan van het normale nierweefsel. Bij kittens zijn deze holtes in de meeste gevallen zeer klein (1 à 2mm) en naarmate de dieren ouder worden gaan ze in omvang toenemen (tot meer dan 2cm). In één nier kunnen er 20 tot meer dan 200 cysten aanwezig zijn.